Vägijoogivaba septembri algusest täitub homme nädal. On ilmselt neid, kellele on alles pärast poole pudeli veini joomist meenunud „kas ma mitte alkovaba kuud ei pidanud tegema?”, neid, kes käega otsustasid lüüa ning kindlasti ka vapraid vastupidajaid. Samuti väljakutse vastu võtnud Müürilehe kirjandustoimetaja Maia Tammjärv pani sõnadesse oma esimese promillivaba nädala.

Arutasime millalgi augusti lõpus Müürilehe kollektiiviga, kelle jaoks meist oleks kaine september pigem challenge ja kelle jaoks kökimöki. Minu jaoks on see täiesti, absoluutselt, objektiivselt, ilmselgelt, põhjalikult challenge ja mul on paraku mingi patoloogiline võimetus mitte haarata kinni igasugustest väljakutsetest, kui nad mu teele satuvad (aga ma tegelen sellega…). Alkohol on alkohol ja alkohol on elu osa, nii lihtsalt on. Üks-kaks(-kolm-neli-…) klaasikest sõpradega välja minnes… no tõepoolest pea alati; külla minnes pea alati pudel veini kotti jne. Üksi ei joo, aga… noh, ma olen seltskondlik inimene, ei olegi enamasti kunagi üksi. Aga ma ei osale selles eksperimendis mitte seepärast, et arvaksin, et peaksin tingimata alkoholijoomist piirama, vaid väljakutse enda pärast. Mis pole objektiivselt võib-olla kõige parem põhjus…

Aga juba ongi 7. september, pea neljandik kuust, pea nädal absoluutset kainust on läbitud. Kusjuures, see pole üldse raske – keegi on näiteks välja mõelnud alkoholivabad õlled, et me ei peaks pidevalt kas teed/kohvi või suhkrupohmelle tekitavaid vedelikke pruukima, aga kas peab üleüldse koguaeg mingeid vedelikke tarbima? Mõnes mõttes tunnen ka, et see kergus on pisut cheatimise teel saavutatud, sest väga valdava osa sellest nädalast oleme septembri Müürilehe lõplikult trükivalmiks traageldamisega tegelenud. Alkoholi-Müürikas, nagu teda hellitavalt nimetan. Ehk – kuu algus on kohutavalt töine olnud ja kui on kohutavalt töine, siis pole liiga palju aega sotsiaalsustele jne mõeldagi.

Challenge, niisiis, on see küll, aga mulle on hakanud tunduma, et võibolla on see enamgi challenge mu sõpradele kui mulle endale. Alljärgnevalt on toodud värvikam valik selle nädala sündmustest ja dialoogidest, pühendusega isikutele X–Z ning A–E.