Reedel, 17. veebruaril astub HALLis toimuval tumemuusika peol Beats From The Vault üles itaalia industrial’i ja eksperimentaalse techno artist Nigh/T\mare ehk Giuseppe Sciretti. Läheneva sündmuse valguses uurisime lähemalt tema muusikalise identiteedi ning projekti mineviku, oleviku ja tuleviku kohta.

Nigh/T\mare. Foto: press

Sinu helipilt on kombinatsioon sügavast sisekaemusest ja põlistest rituaalidest. Kuidas tõlgid isiklikud ängistustunded tseremoniaalsesse keelde? Milline on nende kahe vaheline suhe?

Ma olen alati uskunud, et muusika tõukab sind sisemisele teekonnale. See juhib mind kogema seda spirituaalsemal, peaaegu religioossel viisil, sundides vältimatult mind oma emotsioonidega silmitsi seisma.

Kui märkimisväärselt on luupainajad mõjutanud sinu loomingut? Kas mõni korduvus on jõudnud temaatiliselt ka muusikasse?

Minu idee luupainajast ei piirdu unenäo kui psüühilise kogemusega määratlemisega, mis leiab aset magamise ajal. Ma usun, et tõeline luupainaja on elu – kõik need negatiivsed emotsioonid, aistingud ja vibratsioonid, mis on paratamatu osa igapäevaelust ning mis peegelduvad minus ja mu alateadvuses, toites ja mõjutades mu unenägusid, loomingulisust ja muusikat.

Kui olin laps, kannatasin sageli unehalvatuse episoodide all – see oli kindlasti oluline aspekt minu nime valiku ja projekti puhul niivõrd, et pühendasin sellele nähtusele eraldi EP nimega „Hypnagogia”, välja antud plaadifirma Thrènes alt aastal 2018.

Kui oluline on sinu muusikas ideoloogia? 

Minu jaoks on ideoloogia kõik – täpse heliidentiteedi loomine on see, mida olen alati püüdnud teha. Üritades alati olla ustav oma kontseptsioonile ja ideedele ning proovides eristada end teistest artistidest.

Kontrast sinu muusika mõtliku sünguse ja päritolumaa Itaalia vahel tundub olevat päris suur. Mis mõjutas sind algselt tumedamasse saundi sukelduma?

Ma ei arva, et on olemas kindel geograafiline koht, kus kunstnik saab leida väljundi milleski tumedamas ja introspektiivsemas. Elu on see, mis võib juhtida sind pimedust omaks võtma.

Kas oled tuttav oma heliloojast kaasmaalase Giacinto Scelsi teostega? Ühel hetkel oma karjääris oli tal helile vägagi dark ambient lähenemine. On see sind kuidagi mõjutanud?

Loomulikult, ma armastan Scelsi kompositsioone, me võime teda defineerida kui visionääri, arvestades tema loomeajastut ja perioodi, mil ta klassikalise muusika juurde pöördus. Ta on kindlasti üks heliloojatest, kes tõukas mind sügavamalt armastama orkestri- ja filmimuusikat, mida iseloomustab rohkem eksperimentaalse lähenemisega akustiliste instrumentide kasutus. Minu muusikalise nägemuse nurgakivi.

Mõned aastad tagasi tõid välja, et frenchcore’i žanr oli põhiline ajend, mis äratas sinus huvi elektroonilise muusika vastu. Millised artistid või žanrid säilitavad seda huvi ja inspireerivad sind täna?

Haha, jah, otsisid kõvasti nagu ma näen! Viimastel aastatel, alternatiivina elektroonikale, meeldib mulle kuulata ja leida palju inspiratsiooni folkmuusikast, Fadimoutou Wallet Inamoudi traditsioonilistest Aafrika lugudest kuni Norra Wardrunani…

Artistid, kes mind elektroonika maailmas enim mõjutavad on Ben Frost, Lustmord, Pact Infernal, The Haxan Cloak, Belief Defect, Second Spectre, Restive Plaggona, Tomohiko Sagae, Mz.412, Corona Barathri ja paljud teised.

Kui sa ei tegeleks muusika või DJ-ndusega, siis milline näeks välja sinu igapäev? Kas kujutaksid end ette ennast ja oma lugusid väljendamas mõnel teistsugusel viisil?

Olen alati olnud lummatud kunstist üldiselt. Võib-olla kalduksin fotograafia või graafilise kunsti poole, aga ma ei arva, et võtaksin kunagi midagi nii tõsiselt kui muusikat.

See saab olema sinu kõige esimene esinemine Eestis. Millised on su ootused ja mida võime oodata?

Jah, ma olen selle üle väga elevil. Olen juba kindel, et olen ideaalses kohas ja kontekstis, kus saan ennast väljendada. Ma ei taha midagi ette aimata, peale selle, et kõik (või peaaegu kõik) saab olema avaldamata materjal!

Mida tulevik toob? On midagi konkreetset, mida sooviksid saavutada?

Neli minu remiksi saavad eeldatavasti 2023. aastal välja antud. Lisaks töötan uue EP või ehk albumi kallal, aga ikka on liiga vara, et rohkem öelda. Mis muusse puutub… Ma jätkan muusika tegemist oma ideoloogiaid järgides… Ja vaatame, kuhu see mind viib.

Üritus Facebookis
Intervjuu ilmus algselt inglise keeles Beats From the Vaulti kodulehel