Koreapärane salat kimchi on meie komberuumis üha enam populaarsust kogumas. Alloleva kirjelduse põhjal võid endale selle mõnusa salati suurema vaevata valmis meisterdada.

Kimchi. Foto: Alex Skud Bayley (CC BY 2.0)

Start.

1.
Kõigepealt anum. Sobib tavaline ämber. Kaanega. Pooleldi veega täidetud või siis natuke rohkem. Näiteks 6 liitrit.
Liitri kohta segada supilusikatäis meresoola. Antud juhul 6 lusikatäit. Kas on soolane?

2.
Nüüd kapsas. Kolm suuremat hiina kapsast. Koledad lehed ära ja siis lõika pikuti neljaks. Nii et jäävad pikad veerandkapsad.
Ja need omakorda risti pooleks. Loe üle. Peaks jääma 8 tükki.
Kokku siis 24. Juurikapoolse otsa võib ära lõigata, aga ei pea.

3.
Aseta kapsasektorid soolalahusega anumasse. Võid mõne taldriku või raudkivi ka kuhja otsa sättida, kapsas võiks jääda merevee alla. Jäta ööpäevaks toatemperatuurile (+20 C°). Võib ka kaheks, miskit halvemaks ei lähe. Anumale võid kaane ka peale panna, siis ei hakka tuba kohe haisema. Vahepeal saad Tallinnas käia, kui sinna asja peaks olema.
Kahe päeva pärast vala vesi ära ja tõsta nõrutatud kapsad anumasse tagasi.

4.
4 küüslauku, 8–10 tšillikauna, paras ingverijunn, suur salatisibul, 4 paprikat, kalakaste.
Köögiviljad puhastada, koorida, pisut väiksemateks lõikuda.
Nüüd blender.
Kalakaste masinasse nii, et lõiketerad on vedelikuga kaetud. Masin käima ja tükeldatud köögiviljad purustisse. Ilusa värvi saamiseks võib lisada ka paprikapulbrit.

5.
Lisa nõrutatud kapsale äsja blenderdatud pasta ja sega see hoolikalt kõikjale kapsalehtede vahele.
Kasuta kummikindaid. Soovituslik on kasutada kaitseprille, kuna töö käigus juhuslikult silma pritsinud tšillipiisk ei pruugi olla mõnus.

Puhasta tööpinnad, loputa kindad.
Jäta valmis mätsitud tervisepomm veel ööpäevaks toatemperatuurile. Ikka kaane alla.

6.
Hangi klaaspurgid ja keeratavad kaaned. Ööpäevaga peaks leidma küll.

7.
Suru kapsas purkidesse. Kasuta taas kord varem käigus olnud kaitsevahendeid. Ära pane purke päris täis, jäta veidi kerkimisruumi. Tegu on gaasilise hoidisega. Enne kaane sulgemist puhasta purgi keere.
Nüüd kui kogu see ilu on valmis, imetle oma kätetööd. Imetle terve ööpäev ja toatemperatuuril.

Finiš.

Ja lõpuks pista hoidised külmikusse.
Seal seisavad nad vähemalt aasta, aga julgen kahtlustada, et teed järgmise portsu juba üsna varsti.
Kui kõik on hästi läinud, avaneb hoidis nagu kirgas leebe õis. Tõsta purk kõrva juurde, kindlasti mulistab ta sulle mõne ilusa saladuse.