Tallinnas, Sveta baaris esineb laupäeval, 4. veebruaril tõsielusarjast „RuPaul’s Drag Race UK” tuntud drag queen Charity Kase ehk Harry Whitfield, Londonis elav kunstnik ja esineja. Uurisime, millest Charity Kase tehtud on ja milline oleks tema ideaalne päev.

Charity Kase. Foto: press

Kui sa drag’iga alustasid, oli see sinu jaoks põgenemine läbi väljamõeldud tegelaskujude, keda sa peeglist ära ei tundnud. Kuidas on drag’i tegemine sind endale lähemale toonud?

Drag’iga tegelemine ja Charityks olemine on aidanud mul leppida oma vigadega ja aktsepteerida kogemusi ilma eneseviha ja -vaenuta. See võimaldab mul väljendada oma naiselikkust ja olla selle eest tähistatud, mitte häbistatud, nagu olin harjunud. See õpetas mulle enda kohta palju.

Mitmed drag-esinejad Eestis on seotud aktivismiga või näevad drag’i selle vormina. Kuidas kattuvad sinu drag ja aktivism?

Ma arvan, et minu drag on kindlasti poliitiline. Sellel on feministlik sõnum. Arvan, et paiksoolise mehena, kes üritab kahtluse alla seada arusaamu mehelikkusest, on oluline, et teen seda ka naiselikkusega. Ma ei taha põlistada kahjustavaid stereotüüpe, mis naisi maailmas rõhuvad. Püüan näidata, et naiselikkus ja ilu võivad olla laia spektriga.

Pean oma loomingus tähtsaks suhestatavuse teemat. Püüan luua haavatavate omadustega koletisi, et mängida ettekavatsetud väärarusaamadega.

Oled öelnud, et kasutad oma platvormi HIV-stigmadest rääkimiseks. Kuidas saavad inimesed aidata vähendada HIV häbimärgistamist ja toetada neid, kes on HIV-positiivsed?

Ma arvan, et kõige olulisem asi, mida inimesed peaksid teadma, on see, et kui HIV-positiivne inimene võtab tõhusaid ravimeid, ei saa ta viirust kellelegi teisele edasi kanda. On ohutu seksida HIV-positiivse inimesega, kes võtab ravimeid. Kohutavad kõrvalmõjud ja lühem eluiga on minevik. Olen õnnelik ja terve ning HIV-positiivne.

Riigikogu liikmed ei ole Eestis ligi 10 aastat vastu võtnud registreeritud kooselu seaduse rakendusakte. Mida sa neile soovitaksid, et nad julgeksid astuda otsustava sammu meie inimõiguste arendamisel?

On äärmiselt pettumust valmistav, et üle kogu maailma rõhutakse endiselt LGBTQ+ kogukondasid. Oluline on vaadata teisi näiteid, näiteks Ühendkuningriiki, minu kodu. Kui muudatust soovitati ja ka siis, kui see välja kuulutati, reageeriti sellele vihaste homofoobsete kommentaaride ja pahameelega. Kuid 8 aastat hiljem on juba raske ette kujutada, et ma ei saaks oma poiss-sõbraga abielluda. Arvamused arenevad ja muutuvad. Asjad, mida peetakse täiesti äärmuslikeks, muutuvad aja jooksul igapäevaseks. Ma arvan, et see annab on lootust. Tehke oma hääl ühiskonnas valitseva ebavõrdsuse osas kuuldavaks. Võtke igal võimalikul viisil ühendust oma valitsusega. Kasutage oma häält.

Eesti kohalikud drag-kuningad ja drag-kuningannad – kellest pooled on muide kiilaspead – viskavad sageli nalja selle üle, et meil võiks olla oma „Drag Race’i” spin-off. Kui sa saaks selle saate formaadi uppi lüüa, mis sa teeks? 

Mulle meeldiks oma meelelahutussaade, kuid ma oleksin hädas, kui see oleks võistluslik! Tahaksin esitleda esinejaid erinevatest valdkondadest: burlesk, mustkunstnikud, drag-artistid, isegi klounid. Ma usun, et see oleks lõbus, sürreaalne ja põrgulikult kummaline. Painajalik segapudru! 

Kuidas näeks välja Charity Kase’i ideaalne päev?

Oh, ilmselt laisk hommik kirstvoodis, lemmikloomadest piraajade toitmine, kerge lõunasöök silmamunadest ja küüntest… Keset pärastlõunat supleksin oma ohvrite veres, tantsiksin kella viie paiku kuradiga ja paneks päevale punkti oma lemmikfilmiga „Arukas blondiin”. Ei-ei, vist ikka „Paani labürindiga”.

Charity Kase esineb Tallinnas 4. veebruaril Sveta baaris üritusel XXL BÄM! Presents: Charity Kase. Lisainfo ürituse kohta leiab Facebookist.