Jaanikuuks jätkub kultuurseid sündmusi nii kunsti, kirjanduse kui ka muusika vallast, nii peo- kui ka kunstisaali, nii tuppa kui ka õue, sealjuures mitmed õige vikerkaarevärvilised.

SNTS. Foto: press

Kui määratu tulevaste kultuurisündmuste hulk võtab silme eest lausa virvendamagi, siis tuleb ikka appi Müürilehe kultuurikalender. Alljärgnevalt mõned eriti vägevad sündmused, mida kindlasti ei tasuks juunis maha magada, aga selge see, et nendega valik kaugeltki ei piirdu.

Kõigepealt tasub end juba homme, 2. juunil kell 18 sättida EKKMi kohvikusse, kus esitletakse värsket kogumikku „Eesti novell 2022”. 18 autori (teiste seas Maarja Kangro, Mait Vaik, Piret Raud, Katrin Tegova, Taavi Eelmaa, P.I. Filimonov) värskeid uudisjutte koondav teos on hullumeelne reis läbi inimsüdamete, siin surrakse ja armastatakse, juhtub üleloomulikke (aga ikka ka tavalisi) asju, minnakse ja tullakse, otsitakse minevikku ja oodatakse tulevikku, purjetatakse rändrahnuga avamerele… Aga see pole muidugi veel kõik! Esitlusel vestlevad autoritega olulistest küsimustest Maria Esko ja Elisa-Johanna Liiv.

Kuna talv oli sel aastal eriliselt pikk, oleme kõik viimaks ära teeninud vähemalt ühe peo (või ikkagi paar). Häid uudiseid toob selles vallas peosari Vürts! Kui äsja küttis HALLi saali techno’ga kuumaks ukraina päritolu DJ Daria Kolosova, siis reedel, 3. juunil on sealsamas HALLis kavas eriti tumedates toonides suve alguse kuulutaja, mida veab SNTS – produtsent ja DJ, kelle identiteeti teavad vähesed, kuid kummardavad paljud. Musta maski taha varjuv artist võiks sobituda oma karakterilt nelja apokalüptilise ratsaniku ridadesse, kes kuulutavad hädade saabumist, kuid erinevalt neist oodatakse SNTSi tantsuplatsidel üle maailma. Kohalikest teevad kaasa Merimell, Cly/Suva, Alt666, Pikkauch ja Fake Versace.

Kohe laupäeval, 4. juunil kutsub meie armas Odeoni baar Kopli tänaval aga üleilmset pride’i kuud tähistama kõiki võrratuid kuningaid ja kuningannasid (meis enestes), sest toimub „Pride Queens” – ja seda muidugi vikerkaare kõigis toonides! Üles astuvad kuningannad NORDIKA (@nordikathequeen) ja VILITA (@thevilita), plaate mängib ELLIP (@ellipsing). Dress code: pride.

Neile, kes on kogu talve näiteks pealinnas konutanud ja nüüdki veel eriti kaugele minna ei viitsi, soovitame võtta ette teekonna Maardusse! Kuuldavasti toimub seal professionaalseid kunsti- ja kultuuriüritusi harva, mistõttu ongi kutsutud ellu igati peen, moodne, multidistsiplinaarne (jne) kunstifestival Maardu Dekennaal. 3.–19. juunini saab Maardu linnas näha ja kogeda kaasaegse kunsti näitust, etenduskunstiprogrammi, publikuprogrammi, kontserte ja pidusid. Kuvõrd järgmine Maardu Dekennaal toimub nähtavasti alles kümne aasta pärast, ei tasu seda tänavu mingil juhul maha magada.

Lonitseera. Foto: Ekvilibrist

Järgmisel nädalal stardib aga oma debüütplaadi esitlustuuriga muusikaline kollektiiv Lonitseera. Võib kohe küsida, missugust muusikat üldse teeb muusikaline kollektiiv Lonitseera. Džässimaigulist altpoppi? Popimaitselist indie-teatrit? Või on tegemist hoopis flute and bass’iga (FnB)? Küsimus on aus ja ilmselt on õiged ka kõik vastusevariandid. Igal juhul esitletakse albumit „Tapeet” esmalt tartlastele, seda 9. juunil koduses Genialistide Klubis, kust liigutakse järgmisel päeval Viljandisse vinoteeki Mulks, et lõpetada minituur 17. juunil Tallinnas džässiklubis Philly Joe’s.

Loodusfestivali raames saab ka tänavu Tartus osa suurejoonelisest Linnujämmist, mis toob 10. juunil kell 18 Lodjakoja juures ühtekokku helikunsti, luule ja linnud. Oma lindudest inspireeritud loomingut esitavad teiste seas muusikud Silver Sepp, Kirill Havanski, Gregor Nikolai Kulla ja Katariin Raska ning kirjanikud Jürgen Rooste, Kätlin Kaldmaa ja Karl Martin Sinijärv.

Ja siis ongi kohe aeg sealsamas Tartus taas vikerkaarelipud välja võtta, sest esmakordselt toimub Emajõe Ateenas pride, Tartu Pride! Kas teadsid näiteks, et Eesti dekriminaliseeris homoseksuaalsuse alles 30 aastat tagasi? Novot. Palju head on selle aja jooksul toimunud, kuid samas on näiteks kooseluseaduse heakskiitmisest küll möödas kaheksa aastat, aga riigikogu pole ikka veel rakendussätteid vastu võtnud. Kaua võib? Ehk just selle pärast (ja kiuste) tasub seada 11. juunil kell 13 sammud Vanemuise parki. Tartu Pride ei ole ainult meeleavaldus, vaid (ehk kõigepealt?) ka kogukonnaüritus. See on koht, kus teha end kuuldavaks, aga ka tunda solidaarsust ja tähistada!

„Ma ei saa aru” vestlusring aastal 2021. Foto: press

Nüüd aga vaata korraks enda sisse ja küsi: „Kas ma saan aru skulptuurist?” Kui vastus on ei (võinoh, eks ikka ka siis, kui vastus on jah), tasub 11. ja 12. juunil tingimata võtta ette teekond Telliskivi Loomelinnakusse, kus avaneb sedakorda skulptuuri fookusesse seadev kunstifestival „Ma ei saa aru. Avatud on sel puhul kolm õige eriilmelist skulptuurile ja monumentidele pühendatud näitust – eesti skulptuuri ülevaatenäitus „Tuur skulptuur”, fotonäitus „Unustatud monumendid” ning installastioon „Nähtamatu skulptuur”. Lisaks peetakse monolooge monumentidest, toimub mitmeid töötubasid, vestluspaneele ning skulptuuride skautimisi linnaruumis.

Vahet pole, kas rõõmsal meelel suve tuleku tähistamiseks, talvise meelemasenduse maharaputamiseks või hoopis heategemiseks – tantsimine on alati kohane! Tänavusel Tantsumaratonil 12. juunil kell 11–23 saab seda Sõltumatu Tantsu Lava õuel teha huvi korral muide kas või 12 tundi järjest – just nii pikalt kestab Sõltumatu Tantsu Lava ja Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu koostööprojekt-maraton.

Viimaks, nii kirsina tordil või nii küsime, kas oled ehk ka sina üks neist, kes alati on hinnanud Eno Raua teost „Naksitrallid”, kuid pole veel seniajani kuulnud Muhvi, Kingpoolt ja Sammalhabet laulmas? Kui nii, on Rahvusooperil Estonia sulle hea uudis! Sest tõepoolest on helilooja Tõnis Kaumanni, libretist Vahur Kelleri ja muusikajuht Kaspar Männi koostöös sündinud samanimeline ooper (soovituslik vanus sealjuures on alates 5. eluaastast). Üks pädrasamblateekond see igatahes olema saab.